Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη: τύπου 1 και τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται όταν το σώμα γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη ή δεν είναι σε θέση να παράγει αρκετή ποσότητα για να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι άνθρωποι που νοσούν από διαβήτη αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπολογίζει ότι πάνω από 422 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έχουν την πάθηση. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης του πληθυσμού, της αύξησης των επιπέδων παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής και των αλλαγών στα διατροφικά πρότυπα.

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νευρική βλάβη, νεφρική βλάβη και τύφλωση. Τα άτομα με διαβήτη έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν έλκη στα πόδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά.

Για τη διαχείριση του διαβήτη, είναι σημαντικό να ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή και να έχει τακτική σωματική δραστηριότητα. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα και λαχανικά, ενώ εστιάζει στον περιορισμό της πρόσληψης ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Στο γραφείο μας εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε τα άτομα με διαβήτη να διαχειριστούν την κατάστασή τους μέσω της διατροφής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής τους. Σχεδιάζουμε εξατομικευμένα διαιτολόγια για διαβήτη με μεγάλη ακρίβεια στον υπολογισμό των υδατανθράκων και ακολουθούμε συγκεκριμένη θεραπευτική/εκπαιδευτική μεθοδολογία, για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων.

Συνολικά, η προσέγγισή μας στη θεραπεία του διαβήτη είναι προσαρμοσμένη σε κάθε άτομο ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψη τις μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις του. Ο στόχος είναι να βοηθηθεί το άτομο να υιοθετήσει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή που θα βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα του και θα μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Υψηλή χοληστερόλη/τριγλυκερίδια

Η αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων στο αίμα συνεπάγεται υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος. Τέτοιες παθήσεις είναι η στεφανιαία νόσος, το καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο και η στηθάγχη.

Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και παχυσαρκίας. Από την άλλη πλευρά, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Με τη σωστή διατροφή και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί κάποιος να διαχειριστεί τις δυσλιπιδαιμίες και να βελτιώσει την υγεία του.

Στο γραφείο μας χρησιμοποιούμε συγκεκριμένη προσέγγιση στη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας και των αυξημένων τριγλυκεριδίων. Σχεδιάζουμε εξατομικευμένο πλάνο διατροφής για απώλεια βάρους, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο και δίνουμε αναλυτικές οδηγίες για τη βελτιστοποίηση των συγκεκριμένων δεικτών. Σας εκπαιδεύουμε σε μια διατροφή με πιο χαμηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών, δίνοντας παράλληλα λύσεις και ιδέες για το πως θα εντάξετε τροφές που συνεισφέρουν στη μείωση των δεικτών.

Επιπλέον, συνεργαζόμαστε μαζί σας για να παρακολουθούμε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, να αξιολογήσουμε τη διατροφική σας πρόσληψη και να κάνουμε οποιεσδήποτε απαραίτητες προσαρμογές στο πρόγραμμα διατροφής σας.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 10-15% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ΣΕΕ. Τα ακριβή αίτιά του είναι ακόμη άγνωστα, αλλά πιστεύεται ότι είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, του στρες, της διατροφής και της μικροχλωρίδας του εντέρου. Τα συμπτώματα του ΣΕΕ μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μερικά κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα, διάρροια και βλέννα στα κόπρανα.

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Με τις σωστές διατροφικές αλλαγές και τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, μπορεί κανείς να διαχειριστεί τα συμπτώματά του, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του. Στο γραφείο μας παρέχουμε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές για την διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη του ΣΕΕ.

Σε άτομα με ισχυρή συμπτωματολογία εφαρμόζουμε με μεγάλη επιτυχία το πρωτόκολλο FODMAP. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο για ένα αρχικό διάστημα 4-8 εβδομάδων αποκλείουμε από τη διατροφή πλήθος τροφών που μπορεί να ερεθίζουν το έντερο, τα συμπτώματα υποχωρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και στη συνέχεια επανεισάγουμε τις περισσότερες τροφές στη διατροφή με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Άλλες παθήσεις

Μετά από χρόνια σπουδών, εκπαιδεύσεων και εμπειρίας είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε διατροφικά πλήθος κλινικών περιστατικών, δημιουργώντας εξατομικευμένα πλάνα διατροφής ή δίνοντας ειδικές συστάσεις για κάθε πάθηση.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Σχεδιάζουμε πλάνο διατροφής και δίνουμε διατροφικές συμβουλές για άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, για άτομα με υπέρταση και για περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη.

Παθήσεις του γαστρεντερικού

Παρέχουμε εξατομικευμένες συστάσεις και για παθήσεις του πεπτικού συστήματος όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα και γαστρίτιδα.

Οστεοπόρωση

Σε περίπτωση διάγνωσης με οστεοπενία ή οστεοπόρωση παρέχουμε αναλυτικές συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης του ασβεστίου και αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα βοηθήσουν στην πρόληψη/θεραπεία της νόσου.

Ουρικό οξύ

Οι αυξημένες τιμές ουρικού οξέος αντιμετωπίζονται φυσικά με μια διατροφή χαμηλή σε πουρίνες. Δίνουμε αναλυτικές συμβουλές για το πως να μειωθεί η κατανάλωση πουρινών και σχεδιάζουμε πλάνο διατροφής για την διατροφική αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας.